Afrika’dan dönen ve 21 Ekim’de İngiltere’ye gece uçuşuyla gelen bir kişide **Mpox** virüsü tespit edildi. Kişi, uçuş sonrası 24 saat geçtikten sonra grip benzeri semptomlar göstermeye başladı ve 24 Ekim’de vücudunda kızarıklıklar meydana geldi. 27 Ekim’de Londra’daki bir acil servise başvuran hasta, yapılan test sonucunda pozitif çıkması üzerine evde izolasyona alındı ve şu anda Londra’daki Royal Free Hastanesi’nde tedavi görüyor.
**Mpox** virüsü, yakın temas yoluyla bulaşabiliyor ve genel olarak vücuttaki su kabarcıkları, lekeler veya ülserlerle kendini gösteren döküntüler, ateş, baş ağrısı, sırt ve kas ağrıları gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Hastalık belirtileri genellikle döküntüler, ateş ve diğer semptomlardan 1 ila 5 gün sonra görülmeye başlıyor. Virüs, virüs kaynaklı döküntüler, deri lezyonları veya kabuklarla doğrudan temas yoluyla bulaşabildiği gibi yakın temas sırasında tükürük, mukus, vücut sıvılarıyla, enfekte olmuş yatak örtüleri, havlular veya giysilerle temas yoluyla da bulaşma riski taşıyor.
UKHSA Baş Tıbbi Danışmanı Prof. Dr. Susan Hopkins, “Mpox virüsünü Birleşik Krallık’ta ilk kez tespit ettik. Ancak yurtdışında daha önce vaka bildirimleri yapıldı. Birleşik Krallık’taki risk düşük seviyede olup, yakın temaslıların izini hızla sürüyoruz ve bulaşmayı önlemek için çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
Mpox virüsü son aylarda Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde yoğun bir şekilde görülmüş ve çeşitli ülkelerde vakalar rapor edilmişti. Hastayla temas eden kişilerin sayısı üzerindeki çalışmalar devam ederken, hastalığın kontrol altına alınması için gerekli tedbirler alınıyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]