İddiaya göre, aşırı sağ görüşlü bir aktivist tarafından kurulan WhatsApp grubunda, İngiltere Başbakanı Sir Keir Starmer’a yönelik şok edici ifadeler kullanıldı. Bir üye, Starmer için “kurşunu hak ediyor” ifadesini kullandı. Mesaja verilen tepkiler arasında bir kişinin “diktatör” diye yanıt verdiği, Tom Pickup’ın ise Starmer için argo bir ifadeyle “dalga geçici” yorum yaptığı belirtildi. Grup içinde hükümet bakanlarına hakaretler, “kitlesel sınır dışı etmeleri destekliyorum” şeklinde ifadeler ve Müslümanlara yönelik şiddet çağrıları olduğu iddia edildi. Ayrıca, bir paylaşımda grup üyelerine “göçmenlere saldırmak için silah stoklayın” çağrısı yapıldığı ileri sürüldü.
Şüpheli mesajlar nedeniyle Tom Pickup, The Guardian’a yaptığı açıklamada mesajlarının mizah amaçlı olduğunu ve bağlamından koparıldığını öne sürdü. İslam karşıtı veya şiddet içeren paylaşımlardan haberinin olmadığını belirten Pickup, durumun yanlış anlaşıldığını ifade etti. Reform UK ise Pickup’ın soruşturma tamamlanana kadar askıya alındığını duyurdu. Pickup ise Guardian’da yaptığı açıklamalara atıfta bulunarak daha fazla yorum yapmayı reddetti.
Lancashire County Council’de görevli İşçi Partili meclis üyesi Samara Barnes, yaşanan olayı ciddi bulduğunu ve şaka ya da eğitim ile telafi edilemeyecek kadar vahim olduğunu belirterek Pickup’ın istifasını talep etti. Durumu yerel etik kuruluna taşıdığını açıklayan Barnes, “İnsanların radikalleştiğinde neler olabileceğini gördük. Bu tür söylemler iç terörizmdir. Reform UK bu konuda net bir tavır sergilemelidir” dedi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]