Venezuela Dışişleri Bakanı Yvan Gil, devlet televizyonu VTV’de, Devlet Başkanı Maduro tarafından kaleme alınan bir mektubu okudu. Maduro, mektubunda ABD’nin Karayip Denizi’nde Venezuela petrolü taşıyan iki gemiye el koymasının küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini ve bu eylemlerin yalnızca Venezuela ile sınırlı kalmayarak tüm bölgenin istikrarını tehdit edeceğini belirtti.
Maduro, ABD’nin enerji ticaretine yönelik abluka ve korsanlık eylemlerinin petrol ve enerji arzını etkileyeceğini, uluslararası piyasalardaki istikrarsızlığı artıracağını ve Latin Amerika ile Karayipler başta olmak üzere dünya ekonomilerine ciddi zarar vereceğini vurguladı. Ayrıca enerjinin savaş silahı ya da siyasi baskı aracı olarak kullanılamayacağını belirtti.
Maduro, ABD’ye saldırgan eylemlerine son vermeleri çağrısında bulunarak, Donald Trump yönetiminin Karayip Denizi’nde tarihinin en büyük deniz ve hava konuşlandırmasını başlattığını hatırlattı. Ülkesinin barıştan yana bir tutum izlediğini vurgulayan Maduro, uluslararası hukuk çerçevesinde Venezuela’nın toprak bütünlüğünü ve doğal kaynaklarını savunacağını kaydetti.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, “uyuşturucu terörizmini finanse ettiği gerekçesiyle” Venezuela’ya giriş veya çıkış yapan yaptırım altındaki tüm petrol tankerlerine “tam ve eksiksiz bir abluka” uygulanması yönünde talimat verdiğini de hatırlatalım. Bu gelişmeler Venezuela ile ABD arasındaki gerilimi artırırken, taraflar arasında diplomatik ilişkilerin seyrini de merakla bekleniyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]