Sheikhali, Ankara’da bir otelde Milli İstihbarat Akademisi (MİA) tarafından düzenlenen “Türkiye-Afrika Stratejik Diyaloğu” başlıklı programın açılışında konuştu. Afrika ülkeleri ile Türkiye arasındaki ilişkilerin tarihi ve “sömürgeci Avrupa ülkeleriyle ilişkilerden farklı” olduğunu vurgulayan Sheikhali, Türkiye’nin Somali’yi terörle mücadele, deniz güvenliği ve sınıraşan suçlarla mücadele alanlarında desteklediğini belirtti. Türkiye’nin Afrika Boynuzu bölgesinde istikrarlı bir ortak olarak yer aldığını vurgulayan Sheikhali, Türkiye’nin Somali ile Etiyopya arasında imzalanan Ankara Bildirisi ile bölgede gerginliğin azaltılmasına katkı sağladığını ifade etti.
Sheikhali, Türkiye’nin Afrika’da istikrara katkı sağladığını belirterek, Türkiye’nin Afrika ülkelerinin birliğine ve egemenliğine saygı duyduğunu vurguladı. Afrika’nın barış, istikrar, birlik ve işbirliğine ihtiyaç duyduğunu ifade eden Sheikhali, Türkiye’nin bu alanda önemli bir ortak olduğunu söyledi. Programda, Türkiye-Afrika ilişkilerinin stratejik boyutları ve savunma perspektifi ele alınarak önemli konular masaya yatırıldı.
Programa, Somali, Sudan, Kenya, Etiyopya, Eritre, Nijerya, Mısır, Çad, Güney Afrika, Senegal ve Gambiya’dan üst düzey katılımcıların iştirak ettiği belirtildi. Türkiye’nin Afrika’daki yapıcı rolü ve işbirlikleri, geleceğe dönük stratejik ortaklıkların ele alındığı programda, bölgesel güvenlik sorunlarına ve savunma sanayi işbirliklerine odaklanıldı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]