Ugochi Daniels, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi’nde yapılan haftalık basın toplantısında Güney Sudan’daki durumu değerlendirdi. Daniels, ev sahibi toplulukların ve hükümetin mültecileri ve geri dönenleri karşılamada cömert davrandığını belirtti. Ancak çatışmaların devam etmesi durumunda insani ihtiyaçların artacağı uyarısında bulundu. Son 2 ayda 250 binden fazla kişinin yerinden edildiğini belirten Daniels, uluslararası alanda bu acil duruma yeterince dikkat çekilmediğini ifade etti.
Ülkede yaklaşık 10 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Daniels, 2,3 milyondan fazla insanın ülke içinde yerinden edildiğini hatırlattı. Güney Sudan’ın dünyada yerinden edilmeden en çok etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyleyen Daniels, çatışmaların başladığı günden bu yana Güney Sudan’a 1,3 milyondan fazla insanın geçtiğini belirtti. Bu insanların çoğunun şiddetten kaçan geri dönenler olduğunu kaydetti.
Son dönemde Güney Sudan’da imzalanan Canlandırılmış Barış Anlaşması’nın tarafları olan hükümet güçleri ile Sudan Halk Kurtuluş Ordusu-Muhalefet (SPLM-IO) arasında bazı bölgelerde yeniden çatışmalar yaşandığı biliniyor. Güney Sudan Enformasyon Bakanı Ateny Wek Ateny, taraflara çağrı yaparak çatışmaları durdurma ve barış anlaşmasına sadık kalma gerekliliğini vurgulamıştı.
Detay haberimizde
Reklam & İşbirliği : [email protected]