Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı verilerine göre, Nisan ayında toplam elektrik üretimi 28,14 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti. Bu üretimin yüzde 41,4’ü, yani 11,66 milyar kilovatsaat, hidroelektrik santrallerinden sağlandı. Bu oran, hidroelektrik kaynaklı üretimin rekor seviyeye ulaştığını gösteriyor.
Hidrolikteki bu yüksek üretim, yenilenebilir enerjide de yeni bir rekorun kırılmasına yol açtı. Nisan ayında yenilenebilir kaynaklardan sağlanan elektrik üretimi 19,85 milyar kilovatsaat olarak kayıtlara geçti. Yerli kaynaklı elektrik üretimi ise toplamda 23,35 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşti.
Nisan ayında, toplam elektrik üretiminde yerli kaynakların payı yüzde 83’e ulaşırken, yenilenebilir kaynakların payı da yüzde 70,5 olarak kaydedildi. Bu rakamlar, Türkiye’nin enerji üretiminde yerli ve sürdürülebilir kaynaklara olan bağımlılığını ve bu alandaki ilerlemesini gözler önüne seriyor.
Önceki rekorlar da dikkat çekiyor. Mart 2025’te yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi 19,46 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış ve toplam üretimin üçte ikisini karşılamıştı.
Yılın ilk dört aylık dönemine bakıldığında da benzer bir tablo görülüyor. Bu dönemde hidrolik kaynaklı elektrik üretimi 34,7 milyar kilovatsaat ile tüm zamanların en yüksek değeri olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, aynı dönemde yerli kaynaklı elektrik üretimi 83,43 milyar kilovatsaat, yenilenebilir kaynaklı elektrik üretimi ise 68,41 milyar kilovatsaat ile kendi kategorilerinde en yüksek miktarlara ulaştı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, hidroelektrik santrallerinin yenilenebilir enerji kurulu gücündeki büyük payına vurgu yaptı. Bakan Bayraktar, “Kendi kaynaklarımızdan aldığımız güçle dışa bağımlılığımızı azaltıyor, arz güvenliğimizi sağlıyor, 2053 net sıfır emisyon hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. Yağışların bereketiyle nisan ayında hidrolikten 11,66 milyar kilovatsaat elektrik üreterek tüm zamanların en yüksek hidrolik kaynaklı üretim seviyesine ulaştık. Ülkemizin toplam elektrik üretiminin yüzde 41,4’ünü sadece suyun gücüyle karşıladık. Böylece yenilenebilir enerjinin toplam üretimimizdeki payını da yüzde 70,5 gibi rekor bir seviyeye taşıdık. Suyumuzu enerjiye, enerjimizi de milletimizin refahına dönüştürmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]