Türkiye, bu yılın ocak-eylül döneminde 822 milyon 679 bin dolarlık yaş sebze ihracatı gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10’luk bir artış kaydetti. Bu dönemde 651 bin 87 ton çeşitli yaş sebzeler uluslararası pazarlarda alıcı buldu.
Yaş sebze ihracatında en yüksek geliri 304 milyon 163 bin dolarla domates sağlarken, biber 275 milyon 486 bin dolarlık ihracat geliriyle ikinci sırada yer aldı. Domates ihracat geliri geçen yıla göre yüzde 4, biber ihracat geliri ise yüzde 29 arttı. Bu iki ürün, toplam yaş sebze ihracat gelirinin yaklaşık yüzde 70’ini oluşturdu.
Diğer yaş sebzelerden salatalık ve kornişon ihracatından 61 milyon 380 bin dolar, kabaktan 57 milyon 442 bin dolar, havuç ve turptan ise 39 milyon 638 bin dolar gelir elde edildi. En büyük pazar konumundaki Romanya, 147 milyon 18 bin dolarlık alımla ilk sırada yer alırken, Almanya 132 milyon 693 bin dolarla ikinci, Rusya 76 milyon 54 bin dolarla üçüncü sırada konumlandı. Bu dönemde Bulgaristan’a 55 milyon 485 bin, Ukrayna’ya 49 milyon 969 bin ve Hollanda’ya 47 milyon 802 bin dolarlık yaş sebze gönderildi.
Türkiye Yaş Meyve ve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, sezon boyunca değişen koşullara rağmen ihracat gelirindeki artışı olumlu değerlendirdi. Uçak, komşu ve yakın pazarların önemine dikkat çekerek, Avrupa pazarındaki tüketici beklentilerini yakından izlemenin ticari ilişkilerde belirleyici olduğunu belirtti. Romanya ve Almanya’daki artışın bu açıdan önemsendiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]