Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Eva Hrncirova, Gazze’deki insani durum hakkındaki soruları yanıtladı. Hrncirova, Gazze’nin unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Durum hala çok vahim.” uyarısında bulundu. Gazze’ye giren insani yardımların yetersiz ve düzensiz olduğunu belirten Hrncirova, bazı haftalarda gıda yardımlarının neredeyse hiç ulaşmadığına işaret etti. Çocukların çoğunluğunun akut yetersiz beslenme sorunu yaşadığını vurgulayan Hrncirova, “Geçen yıl Gazze’de kıtlığı kontrol altına aldık ancak bu sorunun tekrar ortaya çıkmayacağı anlamına gelmiyor.” dedi.
Hrncirova, Gazze’deki insanların et, taze sebze ve meyve gibi besinlere ulaşamadığını belirterek, bu durumun uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açacağını dile getirdi. Ayrıca, Gazze’deki çöp dağlarının hastalık taşıyan fareler ve diğer haşerelerle dolu olduğunu ve çocukların bu ortamda oynadığını belirten Hrncirova, bu durumun hastalıkların yayılmasına neden olduğunu ifade etti. Sağlık sisteminin ciddi şekilde zarar gördüğünü ve sağlık çalışanlarının temel ekipman eksikliği yaşadığını belirten Hrncirova, hastalıkların tedavisinin zorlaştığını söyledi.
AB’nin Filistin halkına insani yardımları sürdürme kararlılığını vurgulayan Hrncirova, AB’nin insani yardım sistemi reformuna ilişkin bir iletişim belgesinin sunulacağını duyurdu. Hrncirova, “Gazze örneği, neden insani yardım sisteminde reforma ihtiyaç duyduğumuzu gösteriyor. Mevcut sistem, uzun süren çatışmaları yeterince ele almıyor. Bu nedenle, uluslararası insani yardım sistemi reforme edilmeli ve yeni unsurlar eklenmeli.” şeklinde konuştu.
Reklam & İşbirliği : [email protected]