ABD Başkanı Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Beyaz Saray’da gerçekleşen görüşme sonrasında Rusya-Ukrayna barış sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Trump, Zelenskiy ve Avrupalı liderlerle yapılacak görüşmenin “yolun sonu olmadığını” belirtirken, eğer her şey planlandığı gibi giderse (ABD-Rusya-Ukrayna) üçlü bir toplantı düzenlenebileceğini ve bu sayede savaşın sona erdirilebileceğini söyledi.
Trump, uzun vadeli barış için Ukrayna’ya sağlanacak güvenlik garantilerine ABD’nin de dahil olacağını belirtti. “Güvenlik konusunda çok fazla yardım olacak. İyi olacak. Onlar ilk savunma hattı çünkü oradalar, ancak biz de onlara yardım edeceğiz. Biz de dahil olacağız.” şeklinde konuşan Trump, NATO’nun 5. maddesi de dahil olmak üzere ABD’nin rolünü Ukrayna ve Avrupa ile ele alacaklarını ifade etti.
Trump, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkes sağlanması yerine doğrudan bir barış anlaşmasına ulaşmayı hedeflediğini vurguladı. “Ateşkesin gerekli olduğunu düşünmüyorum. Bu yıl yaptığım altı anlaşmaya bakarsanız, hepsi savaş halindeydi. Ateşkes yapmadım. Taraflar savaşırken biz barış anlaşması üzerinde çalışabiliriz.” diyen Trump, Rusya ile Ukrayna arasında bir barış anlaşmasına ulaşacaklarına inancını dile getirdi.
Trump’ın açıklamalarının ardından Beyaz Saray’daki görüşmelerin sonucunda Rusya Devlet Başkanı Putin ile yapılacak telefon görüşmesi merakla bekleniyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]