ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İran’ın nükleer anlaşmanın feshedilmesi sonucunda nükleer silah için fisil madde üretme kapasitesine sahip olmaktan “bir ya da iki hafta uzakta” olduğunu belirtti. Blinken, Colorado’da düzenlenen “2024 Aspen Güvenlik Forumu”nda konuştu.
Blinken, İran’ın önceden nükleer silah için fisil madde üretme kapasitesine sahip olmaktan en az 1 yıl uzakken, şimdi muhtemelen bunu yapmaktan bir ya da iki hafta uzakta olduğunu dile getirdi. Ancak, İran’ın henüz bu alanda bir silah geliştirmediğini belirtti ve durumu dikkatle takip ettiklerini ifade etti.
Blinken, son haftalarda İran’ın nükleer programında ilerleme kaydettiğini ve bu sebeple İran üzerindeki baskıyı “her alanda üst düzeye” çıkardıklarını aktardı. Ayrıca, İranlı kişi ve kuruluşlara 600’den fazla yaptırım uyguladıklarını vurgulayarak, “Tek bir yaptırımı bile kaldırmadık. Avrupalı ortaklarımız ve müttefiklerimizle artık çok daha yakın bir koordinasyon içindeyiz” ifadelerini kullandı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap