Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Rusya ile savaşın beşinci yılına girecek Ukrayna’ya destek amacıyla başkent Kiev’e sürpriz bir ziyaret gerçekleştirdi. Sabah özel trenle Kiev’e ulaşan Merz’e, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Katherina Reiche ile savunma ve enerji sektörlerinden 10 iş insanı eşlik etti.
Kiev tren istasyonunda Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha tarafından karşılanan Merz, “Yakında Ukrayna halkı için savaşın beşinci kışı başlayacak. Rusya şehirleri, evleri ve enerji santrallerini bombalıyor. Rusya durdurulmazsa, savaş makinesi er ya da geç bize yönelecektir” açıklamasında bulundu.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Merz, Ukrayna’nın önünde kritik haftalar olduğunu belirterek, “Bugün Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e bize güvenebileceklerini söyleyeceğim. Almanya’nın güvenliği de bu savaşın sonucuna bağlı” ifadelerini kullandı.
Alman medyasında yer alan haberlere göre, Merz’in Kiev ziyaretinde Ukrayna’ya yönelik yeni askeri ve mali destek paketleri açıklanacak. Savunma sanayii alanında iş birliğinin artırılması ve Ukrayna’nın enerji altyapısının yeniden inşası konuları ele alınacak. Ziyaret kapsamında, Almanya ile Ukrayna arasında insansız hava araçlarının (İHA) ortak üretimine ilişkin anlaşmaların da sonuçlandırılması bekleniyor.
Friedrich Merz, 6 Mayıs 2025’te başbakan seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretlerinden birini 10 Mayıs 2025’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere Başbakanı Keir Starmer ve Polonya Başbakanı Donald Tusk ile birlikte Kiev’e yapmıştı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]