Bakan Işıkhan’ın Ziyaretteki Konuşması
Bakan Işıkhan, başkent Lefkoşa’daki temasları kapsamında KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre’yi ziyaret etti. Meclis Şeref Salonu’nda gerçekleşen ziyarette konuşan Işıkhan, Türkiye’nin dış politikasının Kıbrıs Türklerinin hak ve hukukunu gözeten bir anlayışa sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın iki devletli çözüm vizyonuna desteklerini dile getirdi.
Işıkhan’ın Çağrısı
Işıkhan, Kıbrıs meselesinde KKTC’nin egemen eşitliği ve uluslararası statüsünün tescil edilmesi gerektiğini vurgulayarak, KKTC’nin uluslararası alanda hak ettiği yere gelmesinin en büyük arzuları olduğunu belirtti. Ayrıca, BM Genel Sekreteri’nin Şahsi Temsilcisi’nin tarafsız bir değerlendirme yapmasını ve sahadaki gerçekleri samimiyetle yansıtmasını beklediklerinin altını çizdi.
İşbirliği Anlaşması ve Destek
Işıkhan, Türkiye’nin KKTC’yi desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, 5 Haziran’da imzalanan 2024 İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması’nın bu desteğin en büyük göstergesi olduğunu ifade etti. Aynı zamanda, Türkiye’nin KKTC’nin güçlendirilmesi için her daim yanlarında olacağını belirtti ve iki ülke arasındaki iş birliğinin önemine değindi.
Töre’nin Açıklamaları
KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Kıbrıs meselesinin KKTC ve Türkiye için milli bir dava olduğunu vurgulayarak, Bakan Işıkhan’ı ve heyetini ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Töre, KKTC’nin devlet yapısı ve işleyiği ile ilgili açıklamalarda bulunarak, Türkiye ile dayanışma içinde olduklarını ve bu desteğin gelecekte de süreceğini söyledi.