Birleşmiş Milletler (BM) raportörleri, ülke ve şirketlere “İsrail’e silah tedarikini acilen durdurma” çağrısında bulundu. BM raportörlerine göre, İsrail’e silah ve mühimmat transferi, ciddi insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine neden olabilir. Ayrıca, bu transferler ülkeler için uluslararası suç ortaklığı riski oluşturabilir.
BM İnsan Hakları Konseyi ve BM raportörleri, ülkeler ve şirketlere İsrail’e silah sağlamayı durdurma çağrısında bulundu. Açıklamada, İsrail’e silah tedarik eden şirketlerin, bu transferleri sonlandırmaları gerektiği vurgulandı. Silah üreticileri arasında BAE Systems, Boeing, Caterpillar, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh, Rheinmetall AG, Rolls-Royce Power Systems, RTX ve ThyssenKrupp gibi şirketler bulunuyor.
Açıklamada, İsrail’e silah tedarik eden şirketlere yatırım yapan finans kuruluşları da sorumlu tutulabileceği belirtildi. Bu nedenle, Alfried Krupp von Bohlen ve Halbach-Stiftung, Amundi Asset Management, Bank of America, BlackRock, Capital Group, Causeway Capital Management, Citigroup, Fidelity Management & Research, INVESCO Ltd, JP Morgan Chase, Harris Associates, Morgan Stanley, Norges Bank Investment Management, Newport Group, Raven’swing Asset Management, State Farm Mutual Automobile Insurance, State Street Corporation, Union Investment Privatfonds, The Vanguard Group, Wellington ve Wells Fargo & Company gibi yatırımcılara da harekete geçme çağrısı yapıldı.
BM özel raportörleri, BM İnsan Hakları Konseyinin özel mekanizmaları olarak biliniyor. Bağımsız özel mekanizmalar, belirli ülke durumlarını veya tematik sorunları ele alarak bağımsız bilgi toplama ve izleme mekanizmaları oluşturuyor. Bu mekanizmalar, BM’nin insan hakları sisteminde önemli bir rol oynamaktadır.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap