BM Cenevre Ofisi yetkilisi Fletcher, haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, BM’nin desteklediği gözlem kuruluşu Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırmasının (IPC) raporunda 15 Ağustos itibarıyla Gazze kentindeki kıtlığın varlığının makul kanıtlarla doğrulandığını vurguladı. Fletcher, kıtlığın önlenmesi gereken bir durum olduğunu belirterek, bu konuda uluslararası toplumun duyarlı olması gerektiğini ifade etti.
Fletcher, Gazze’de yaşanan kıtlığın özellikle en savunmasız grupları olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, insanların temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıldığını vurguladı. Kıtlığın sadece gıda eksikliğiyle değil, insanların onurunu da zedelediğini belirten Fletcher, bu durumun insani bir krize dönüştüğünü söyledi.
Fletcher, Gazze’deki durumun uluslararası medyanın erişimine kapatıldığını ve yaşanan acıları dünyaya duyurmanın engellendiğini dile getirdi. “21. yüzyıl kıtlığı” olarak tanımladığı durumun, uluslararası toplumun dikkatini çekmesi gerektiğini belirten Fletcher, Gazze’deki krizin derhal çözülmesi çağrısında bulundu.
ABD’li yetkililerle temas halinde olduklarını aktaran Fletcher, ABD Başkanı Donald Trump’ın Gazze’deki duruma ilişkin talimatlarını ciddiye aldıklarını ve uluslararası yardım faaliyetlerine destek vermelerini istediğini belirtti. Gazze’de yaşanan dramın son bulması için uluslararası iş birliğinin şart olduğunu vurgulayan Fletcher, acil eylemlere ihtiyaç olduğunu sözlerine ekledi.
IPC’nin yayımladığı rapora göre, Gazze’de yaşanan kıtlık felaket seviyesine ulaşmış durumda. 22 ay süren çatışmaların ardından yarım milyondan fazla insan açlık, yoksulluk ve ölümle karşı karşıya. Bu durumun Gazze Şeridi geneline yayılma riski de bulunuyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]