BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Batı Şeria’da İsrail’in yürüttüğü yerinden etme politikalarına dair endişelerini dile getirdi. Haq, “Yılbaşından bu yana Batı Şeria’nın yaklaşık yüzde 60’ını oluşturan ‘C’ bölgesinde, İsrail’in bu bölgelerde neredeyse tam kontrolü elinde tutarak yüzlerce Filistinliyi yerinden ettiğini” belirtti.
Haq, yerinden edilen Filistinlilerin çoğunun, İsrail’in verdiği inşaat izinlerine sahip olmadıkları gerekçesiyle evlerinin yıkıldığını vurguladı. Bu durumun, 2009’dan bu yana kaydedilen en yüksek “ikinci yıllık rekor” olduğunu söyleyen Haq, İsrail’in Filistinlilere yönelik saldırılarına da dikkat çekti.
İsrail’in Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te sık sık “ruhsatsız” olduğu iddiasıyla Filistinlilere ait yapıları yıktığına işaret eden Haq, İsrail’in Filistinlilere inşaat ve tarım yapma izni vermediğini ve ruhsat alma sürecinin neredeyse imkansız olduğunu belirtti.
1995’te imzalanan “İkinci Oslo Anlaşması” çerçevesinde Batı Şeria’nın “A”, “B” ve “C” bölgelerine ayrıldığını hatırlatan Haq, “C bölgesi”nin yönetim ve güvenliğinin İsrail’e ait olduğunu söyledi. Bu durumun, Filistinlilerin güvenliğini ve barınma hakkını tehdit ettiğini belirten Haq, İsrail’e karşı tedbirler alınması gerektiğini ifade etti.
Reklam & İşbirliği : [email protected]