BM Güvenlik Konseyi (BMGK), “Çocuklar ve silahlı çatışma” konulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, “Silahlı çatışmalarda çocuklar için uluslararası hukuki korumaların yeniden tesis edilmesi: Eğitimin korunmasının güçlendirilmesi ve ağır ihlallerin önlenmesi” başlığı ele alındı. Birçok BMGK üyesi, İsrail’in Filistinli çocuklara yönelik ağır ihlallerini eleştirirken, ABD ise İsrail’i savunan tek ülke olarak öne çıktı.
BM Güvenlik Konseyi’nin bu ayki dönem başkanı Kolombiya’nın BM Daimi Temsilcisi Leonor Zalabata Torres, geçen yıl kaydedilen ağır ihlallerin çoğunlukla devlet güçlerinden kaynaklandığına dikkat çekti. Torres, işgal altındaki Filistin topraklarının en fazla ağır ihlalin yaşandığı yer olarak öne çıktığını vurgulayarak, bu ihlallerin büyük çoğunluğunun İsrail güçlerine atfedildiğini belirtti.
Diğer ülkelerin temsilcileri de raporda yer alan çocuklara yönelik ağır ihlalleri eleştirdi. Çin, Rusya, Pakistan ve Somali’nin temsilcileri, çocuk hakları ihlallerinin son derece endişe verici olduğunu ve bu durumun yakından takip edilmesi gerektiğini vurguladılar.
ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jennifer Locetta ise İsrail’i savunarak, çatışmaların çocuklar üzerindeki etkilerini tartışırken diğer çatışma bölgelerine de atıfta bulundu. Locetta, Hamas’ın eylemlerini kınayarak, İsrail’e yönelik suçlamalara karşı çıkarak Hamas’ın terör eylemlerine vurgu yaptı.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in yayımladığı “Çocuklar ve Silahlı Çatışma Raporu”nda, çocuklara yönelik ağır ihlal vakalarında artış olduğu ve İsrail askerlerinin Filistin topraklarında ciddi sayıda ihlale karıştığı belirtilmiştir.
Reklam & İşbirliği : [email protected]