Doğuştan gelen frengi (sifiliz) hastalığı önlenebiliyor. Yeni yapılan bir çalışmaya göre bazı ülkelerde bu hastalığın artış gösterdiği saptandı. Doğuştan gelen frengi vakalarının tedavi edilmediği takdirde %50’sinden fazlasında düşük, ölü doğum, yeni doğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi yıkıcı sonuçlar görülebilir. Çevrimiçi olarak yayımlanan yeni çalışmanın verileri bulaşıcı frengi vakalarındaki artışın endişe verici boyutta olduğunu ortaya koymuştur. Çevrimiçi olarak yayınlanan yeni veriler, Avustralya’da yaşayan 15-44 yaş aralığındaki kadınlarda (bu yaş “üreme çağı” olarak adlandırılır) bulaşıcı frengi (sifiliz) vakalarında endişe verici bir artış olduğunu ve hamile ebeveynden çocuğa bulaşmada da artış olduğunu göstermektedir. Bu duruma konjenital sifiliz olarak bilinmekte.
Live Science’ın aktardığı bir habere göre, doğuştan gelen frengi, hamilelik esnasında frenginin zamanında test edilmesi ve tedavisiyle kolayca önlenebilir. Tedavi edilmediği durumda, doğuştan gelen sifiliz vakaların %50’sinden fazlasında düşük, ölü doğum, yenidoğan ölümü ve kalıcı sakatlık gibi yıkıcı sonuçlara yol açabilir. 2011 ile 2021 yılları arasında Avustralya’daki tüm konjenital sifiliz vakaları incelendi ve trajik bir şekilde %25’inin ölü doğduğu saptandı. Konjenital sifilizli bebeklerin doğum yapan ebeveyni için, %40’tan azının hamilelikte sifiliz testi yaptırdığı gözlemlendi. diğer yandan neredeyse yarısının doğum öncesi bakım aldığına dair bir kaydı bulunmamakta. Uzmanlar bir süredir Avustralya’da frenginin yeniden canlandığını fark etti fakat bu çalışma, doğum öncesi bakımda önemli boşlukları ortaya koyan ve yıkıcı sonuçlara yol açan ilk analiz olmuştur.
2011-2021 yılları arasında, 15-44 yaş aralığındaki kadınlarda bulaşıcı sifiliz oranı %500’den fazla artarak 2011’de 141 olan sayı 2021’de 902’ye çıkmış olduğu gözlemlendi. Bu, daha genel olarak gençler arasında bir artışı göstermekte. 2011 yılından önce, bulaşıcı frengi nadir olarak görülmekteydi. Sağlık departmanları testlerinde artış yapıldı ve bulaşmayı azaltmak için halk sağlığı kampanyaları başlattı. Bu çabalara rağmen, frengi vakaları artmaya devam etti ve ilk salgınlar Avustralya genelinde yayılım göstermeye başladı. Topluluk tabanlı tarama, kitle iletişim kampanyaları, sağlık personeli eğitimi ve bakım noktasında test yoluyla hızlı test sonuçları dahil olmak üzere frengi tespiti ve tedavisini geliştirmek için federal, eyalet ve bölge hükümetleri tarafından önemli yatırımlar gerçekleştirildi. Avustralya’da da doğuştan frengi vakaları uluslararası eğilimleri yansıtacak şekilde giderek artmaya devam ediyor. Avustralya’da 2011 ile 2019 yılları arasında yılda ortalama dört konjenital sifiliz vakası görülürken, bu sayı 2020’de 17’ye, 2021 ve 2022’de ise 15’e çıkmıştır. 2023’te 20 vaka kaydedildi. Bu sayılar küçük görünebilir fakat harekete geçilmezse, bu artan eğilim, doğuştan frengisi olan bebeklerde daha fazla ölüme ve kalıcı sakatlığa yol açacaktır.
İlgili Haberler