Cape Town Belediyesi Su ve Sanitasyon Müdürlüğü‘nden yapılan açıklamaya göre, kimliği belirsiz kişiler, su altyapısına sabote girişiminde bulunarak dağıtım ağındaki kritik bir metal vanayı sökerek çaldı.
Bu hırsızlık olayı nedeniyle şebeke basıncının düştüğü ve şehrin güney banliyölerindeki binlerce haneyi etkileyen su kesintisi yaşandığı bildirildi. Çalınan parçanın hurda metal değerinin düşük olmasına rağmen, sisteme verdiği zararın ve onarım maliyetinin çok yüksek olduğu vurgulandı.
Cape Town Belediyesi yetkilileri, altyapıya yönelik vandalizmin sadece belediyenin bütçesine değil, en temel insan hakkı olan suya erişime de saldırı olduğunu belirtti. Ekipler, çalınan vanayı yenilemek ve sistemi tekrar devreye almak için çalışmalarını sürdürüyor.
Cape Town‘un Muizenberg, Simon’s Town, Fish Hoek ve Wynburg gibi güney banliyölerinde gün boyu su kesintileri devam ediyor. Güney Afrika’da altyapı hırsızlığı özellikle bakır kablo ve metal altyapı parçalarının hurda olarak satılması için çalınması, elektrik ve su kesintilerinin başlıca nedenleri arasında yer alıyor.
Cape Town Belediyesi verilerine göre, geçen sene sadece su ve sanitasyon altyapısına yönelik hırsızlık ve vandalizmin onarımı için yaklaşık 3 milyon dolar harcandı. Hırsızlar özellikle pirinç malzemeden yapılan su sayaçları ve kontrol vanalarını hedef alıyor. Her yıl ortalama 4 bin su sayacı çalındığı şehirde, arıza nedeniyle boşa akan temiz su miktarı milyonlarca litreyi buluyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]