Çin Savunma Bakanlığı‘nın yaptığı açıklamaya göre, parti disiplini ve kanunları ciddi ihlal şüphesiyle soruşturulan Cang ve Liu‘nun detayları paylaşılmamış olsa da bu ifade, yolsuzluk şüphesi veya suçlamasına işaret etmektedir. Merkezi Askeri Komisyon’un biri başkan yardımcısı olan 75 yaşındaki Orgeneral Cang, Çin Halk Kurtuluş Ordusu‘nun en kıdemli askeri konumundaydı ve aynı zamanda Çin Komünist Partisi‘nin en üst yönetim organı olan Siyasi Büro’nun üyesiydi.
Merkezi Askeri Komisyonu‘nda yürütülen soruşturmalar sonucunda, birçok üst düzey askerin görevden alındığı, partiden ihraç edildiği veya meclis üyeliklerinden çıkarıldığı biliniyor. Bu kapsamda, 7 kişilik komisyonda 6 asker üyeden 3’ü yolsuzluk soruşturmaları nedeniyle ihraç edilmişti. Soruşturmaların devamıyla General Cang Youşia ve üye Genelkurmay Başkanı Liu Cınli hakkında da soruşturma başlatıldığı açıklanmıştır.
Çin’de son yıllarda silahlı kuvvetleri hedef alan yolsuzluk soruşturmaları çerçevesinde, stratejik caydırıcılık bakımından kritik nükleer silahlar ve uzun menzilli füzelerden sorumlu Roket Kuvvetleri ile askeri donatım ve modernizasyondan sorumlu Donanım Geliştirme Dairesi de hedeflenmiştir. Bu süreçte, ordudan ve partilerinden ihraç edilen yetkililer arasında Orgeneral Vey Fınghı ve Orgeneral Li Şangfu gibi isimler bulunmaktadır.
Reklam & İşbirliği : [email protected]