Richard Sherley, Afrika penguenlerinin dünya genelindeki popülasyonunun son 30 yılda yaklaşık yüzde 80 oranında azaldığını belirtiyor. Sherley, Güney Afrika’da yaşanan bu düşüşün sadece bu ülkeyle sınırlı olmadığını vurguluyor.
Afrika penguenleri her yıl yaklaşık 20 gün boyunca karada kalarak tüy değiştiriyorlar. Bu süreçte beslenemeyen penguenler için öncesinde yeterli yağ rezervi depolamak hayati önem taşıyor. Ancak 2004 ile 2011 yılları arasında temel besin kaynakları olan sardalya stokları ciddi şekilde azaldı. Penguenlerin tüy değişimi öncesinde ya da sonrasında yeterli yiyecek bulamaması hayatta kalma şanslarını oldukça düşürüyor.
Cape Town Ormancılık, Balıkçılık ve Çevre Bakanlığından ekolojist Robert Crawford ve ekibi, sardalya stoklarındaki çöküşün arkasında insan kaynaklı iklim değişikliğinin ve balıkçılık baskısının etkili olduğunu belirtiyor. Sıcaklık ve tuzluluk değişimlerinin yanı sıra balıkçılık faaliyetlerinin de penguenler üzerinde olumsuz etkileri bulunuyor.
Afrika penguenleri, 2024 itibarıyla sadece 10 bin üreme çiftine sahip olmaları nedeniyle kritik tehlike altındaki türler arasında yer alıyor. Uzmanlar, mevcut durumun devam etmesi halinde önümüzdeki 10 yıl içinde bu türün yok olma riskiyle karşı karşıya kalabileceği konusunda uyarıyorlar. Sherley, penguenlerin hayatta kalma oranının doğrudan av bulunurluğuna bağlı olduğunu ve çevresel değişimlerin ölümleri artırdığını belirtiyor.
Kaynak: Ostrich
Reklam & İşbirliği : [email protected]