Bir bakanlık yetkilisinin Gazze’de yıkık durumda olan Ömeri Camii önünde düzenlediği basın toplantısında, kentteki vakıf yerlerinin durumuyla ilgili çarpıcı bilgiler paylaşıldı. Açıklamaya göre, Gazze’deki mescitlerin yüzde 89’u yıkılmış, 834 mescidin tamamen enkaza dönüştüğü ve 275 mescidin kullanılamaz hale geldiği belirtildi. Ayrıca, Gazze’deki dini ve idari merkezlerin, vakıf malları, kabirler ve mescitlerin yıkılması sonucunda toplam maddi hasarın 500 milyon doları aştığı ifade edildi.
Açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’de cami ve mescitlerin yanı sıra 3 kiliseyi de yıktığına dikkat çekilirken, saldırılarda 40 mezarlığın hedef alındığı ve 21 mezarlığın tamamen tahrip edildiği bilgisi paylaşıldı. 643 vakıf taşınmazının yıkıldığı ve buralarda verilen dini eğitim hizmetinin durduğu vurgulandı. Ayrıca, 315 imam ve vaizin hayatını kaybettiği, 27 bakanlık görevlisinin de alıkonularak götürüldüğü belirtildi.
Gazze’deki yıkılan cami ve dini kurumların yeniden inşa edileceği belirtilen açıklamada, uluslararası bir girişim olan “Minareler Koalisyonu”nun başlatıldığı duyuruldu. Koalisyonun, Gazze’deki vakıf projelerini desteklemek amacıyla dini ve hayır kurumlarının temsilcilerini bir araya getirdiği ve yeniden inşa sürecine destek olmayı hedeflediği kaydedildi. Proje kapsamında geçici mescitlerin kurulması, imamlara ve din görevlilerine destek sağlanması, Kur’an kurslarının teşvik edilmesi gibi hedefler belirlendi.
Gazze’deki Vakıflar Bakanlığı, uluslararası toplum ve İslam ülkelerinden yıkımın telafi edilmesi ve dini kurumların toplum hizmetine yeniden kazandırılması için destek talep etti. Açıklamada, camilerin sadece ibadet yerleri değil, aynı zamanda toplumun manevi ve sosyal yapısını güçlendiren merkezler olduğu vurgulandı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]