Gazze‘deki son savaşın çocuklar üzerindeki etkileri, 2024 yılında yapılan bir çalışmanın raporunda detaylı bir şekilde belgelenmiştir. Savaşın getirdiği yıkım, çocukların yaşamlarını kökten değiştirmiş durumda. Okulların yıkılması veya kapatılmasının yanı sıra şiddet, açlık ve psikolojik baskı, çocukların normal bir çocukluk algısını ortadan kaldırmıştır.
Rapora göre, bazı çocuklar yorgunluktan bayılmakta, aileler ise enerji tasarrufu yapmaları için çocuklarına “oyun oynamamalarını” tembihlemektedir. Gündelik hayatta bir kase mercimekle geçinmeye çalışan ailelerin sayısı da oldukça fazladır. Araştırmada, gençlerin küresel kurumlara ve barış kavramına olan güveninin tamamen sarsıldığı belirtilmektedir.
Uzmanlar, çocukların kendilerini “yaşayan ölüler” gibi hissettiklerini ve her şeyden korkar hale geldiklerini vurgulamaktadır. Eğitimdeki kesintiler, fiziksel yaralanmalar ve psikolojik travmaların birleşimi, Gazze’nin “kayıp nesil” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu göstermektedir.
Gazze’deki eğitim krizi sadece bu bölgeyle sınırlı değildir. Batı Şeria ve Doğu Kudüs‘te de benzer sorunlar yaşanmaktadır. 2023 yılından bu yana bu bölgelerde birçok öğrenci ve öğretmen hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. Okulların sürekli baskınlara maruz kalması, çocukların eğitim hayatında önemli kesintilere neden olmaktadır.
Uluslararası toplumdan gelen destek ise oldukça yetersizdir. Filistin genelinde eğitimin yeniden tesis edilmesi için gereken bütçenin yaklaşık 1,38 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Ancak “bağışçı yorgunluğu” nedeniyle bu hedefe ulaşmak oldukça zordur. Uzmanlar, eğitimin acil bir ihtiyaç olduğunu ve uluslararası toplumdan destek beklediklerini dile getirmektedir.
Reklam & İşbirliği : [email protected]