The Guardian gazetesi, Gazze kentindeki Tuffah bölgesinde bulunan savaş mezarlığı ile ilgili çarpıcı bilgilere ulaştı. Uydu görüntüleri ve görgü tanıklarının ifadelerine göre, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları sırasında hayatını kaybeden askerlere ait mezarların bulunduğu bu mezarlıkta “geniş çaplı ve sistematik” tahribat yapıldığı iddia edildi.
Uydu görüntülerinde, mezarlığın büyük bölümünde bitki örtüsünün yeşerdiği ancak bir kısmında mezar taşlarının kaldırıldığı, bomba çukurlarının açıldığı ve ağır iş makineleriyle büyük bir toprak seti oluşturulduğu görüldü. Mezarlığın dışındaki BM barış gücü askerlerine ait alanın tamamen yok olduğu belirlendi.
Görüntülerde, Avustralyalı, İngiliz ve Polonyalı askerlerin de aralarında bulunduğu 100’den fazla müttefik askere ait mezarların ciddi şekilde tahrip edildiği ortaya çıktı. Uydu görüntülerinde Mart ayında herhangi bir tahribat izine rastlanmazken, 8 Ağustos ve 13 Aralık tarihli görüntülerde belirgin tahribatlar dikkat çekti.
Mezarlığın eski bakıcısı Essam Jaradah, bölgede yapılan iki ayrı buldozer çalışmasını anlattı. Jaradah’a göre, ilk çalışma mezarlık dışındaki zeytin ağaçlarının olduğu alanda gerçekleşirken, ikinci çalışma mezarlık içinde özellikle Avustralyalı askerlere ait alanı hedef aldı. Jaradah, bu tahribatları İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin ardından fark ettiğini ifade etti.
İsrail ordusu ise söz konusu faaliyetlerin “savunma amaçlı önlemler” olduğunu savunarak, teröristlerin askerlere saldırma girişimlerine karşı bölgede operasyonel önlemler aldıklarını açıkladı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]