Glasgow Üniversitesi’nden yapay zeka uzmanları ve kanser üzerine çalışan bilim insanları, kanser teşhis sürecini kolaylaştırmak amacıyla yeni bir çalışma gerçekleştirdi.
Araştırmacılar, geliştirdikleri “Histomorfolojik Fenotip Öğrenme” (HPL) adlı program ile patologların kanser teşhis koymasını hızlandırabileceğini açıkladılar. Bu program sayesinde kanser teşhisi konulması kolaylaşacak.
Araştırma kapsamında, ABD Kanser Enstitüsü Kanser Genom Atlası veri tabanından 452 hastanın akciğer doku örneklerinin binlerce yüksek çözünürlüklü görüntüsü toplandı. Araştırmacılar, kendi kendini eğiten bir algoritma geliştirerek görüntüleri analiz etti ve hücrelerin görsel özelliklerini tanıma ve sınıflandırma sürecinde yüzde 99 doğruluk oranı elde etti.
HPL programı, doktorların kanserin tekrarlama olasılığını ve zamanlamasını tahmin etmede yüzde 72 oranında başarı sağlarken, diğer yöntemlerle bu oran yüzde 64’te kaldı. Ayrıca, araştırmacılar göğüs ve prostat gibi 10 farklı kanser türünde tutarlı sonuçlar elde etti.
Araştırma sonuçları, “Nature Communications” dergisinde yayımlandı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap