Husiler, Askeri Sözcüleri Yahya Seri aracılığıyla, Suudi Arabistan’ın Yanbu kentindeki ulusal petrol şirketi Aramco tesisine ve Hamis Muşayt Hava Üssü’ne çok sayıda balistik füze ve insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlediklerini duyurdu. Seri, saldırıların Suudi Arabistan’ın Yemen’de gerçekleştirdiği hava operasyonlarına bir misilleme olduğunu belirtti. Husiler, tesislerin doğrudan isabet aldığını iddia etti.
Yahya Seri, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan’ın Yemen’de 450’den fazla hava saldırısı düzenlediğini öne sürdü. Seri, Suudi Arabistan’ın iç kesimlerine yönelik saldırılarını sürdüreceklerini ve “kuşatmaya karşı kuşatma, saldırıya karşı saldırıyla” karşılık vereceklerini ifade etti.
Suudi Arabistan makamları, Husilerin bu saldırı iddialarına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. Husilerin Askeri Sözcüsü Seri, aynı günün sabah saatlerinde Suudi Arabistan’a ait bir F-15 savaş uçağını düşürdüklerini de iddia etmişti.
Yemen’de temmuz ayından bu yana yeniden tırmanan çatışmalar, sahadaki kontrol haritasını önemli ölçüde değiştirdi. Husiler, Hudeyde vilayetinin tamamında kontrolü sağladıktan sonra Taiz’in batısına doğru ilerledi. Bu ilerleyişle Kızıldeniz kıyısındaki Muha gibi kentleri ve Babulmendeb Boğazı’na erişim sağlayan stratejik hatları ele geçirdiler.
Husilerin Kızıldeniz kıyısında, Taiz’e bağlı Muha kentinin ardından Babulmendeb Boğazı çevresindeki Haniş Takım Adası, Meyyun Adası ile Zubab’ı da ele geçirmesi, çatışma sahasında belirgin bir değişim yarattı. Bu gelişmeler, bölgedeki güç dengelerini etkilemeye devam ediyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]