İsrail’in 12 Kasım tarihli kararıyla, Beytüllahim yakınlarında yeni ve izinsiz bir yerleşim noktası kurduğu açıklandı. Peace Now örgütü, bölgede binlerce zeytin ağacının bulunduğu ve Filistinlilere ait olan geniş arazi parçalarının kamulaştırılacağını belirtti. İsrail’in daha önce tarihi nitelikte kamulaştırdığı en büyük arazinin 70 dönüm olduğu hatırlatılarak, bu kararın çok daha büyük kapsam taşıdığı vurgulandı.
Batı Şeria’da yerleşimci şiddetini belgeleyen Filistinli aktivist Ayman Ghrayeb Odeh, gözaltına alındı ve hastaneye kaldırıldı. Odeh’in avukatı, aktivistin nerede tutulduğu ve neden hastaneye sevk edildiği konusunda bilgi verilmediğini belirtirken, İsrail güvenlik servisi Şin Bet ise Odeh’in “kışkırtma” suçlamasıyla gözaltında olduğunu doğruladı.
Human Rights Watch örgütü, İsrail’in bu yıl üç Batı Şeria mülteci kampından 32 bin Filistinliyi zorla tahliye ettiğini belirterek uluslararası hukuk açısından “savaş suçu” işlendiğini ileri sürdü. Uydu görüntülerine göre bölgede 850’den fazla yapının yıkıldığı veya ağır hasar aldığı belirtilirken, tahliye edilen insanların ne zaman evlerine dönebileceği belirsizliğini koruyor.
Filistinli yetkililer, binlerce kişinin akrabalarının yanına sığındığını, kalabalık kiralık evlerde veya kamu binalarında yaşamak zorunda olduğunu açıkladı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]