İsrail’in İsviçre’de imzalanacağı duyurulan anlaşmanın ayrıntılarının hala belirsiz olduğu bildirildi. Kanal 12 televizyonunun haberine göre, mutabakat metni henüz kamuoyuyla paylaşılmadı. İran basınında yer alan bilgilere göre, 14 maddelik metinde İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinden çekilmesi, Hürmüz Boğazı’nın açılması, İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılması ve dondurulmuş İran varlıklarının serbest bırakılması gibi konular yer alıyor. Ancak ABD’nin, İsrail’in anlaşma metnini görmek istemesine rağmen bu talebi reddettiği belirtildi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Anlaşmanın içeriği hakkında halen net bir bilgimiz yok” dedi.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif’in ABD ve İran arasındaki anlaşmayı duyurmasının ardından İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kazım Garibabadi, mutabakata varıldığını doğrulayarak imza töreninin 19 Haziran’da İsviçre’de gerçekleşeceğini açıkladı. ABD Başkanı Donald Trump ise, İran ile barış anlaşmasının tamamlandığını ve Hürmüz Boğazı’nın açılarak ABD’nin deniz ablukasının derhal kaldırılacağını belirtti.
Özellikle Lübnan’ı da içine alan ABD-İran anlaşmasının detayları İsrail’de tartışmalara neden oldu. İsrail Başbakanı Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz, Lübnan’ın güneyindeki işgal bölgelerinden çekilmeyeceklerini savundular.
Reklam & İşbirliği : [email protected]