29 İtalyan aktivisten oluşan ‘Küresel Sumud Filosu’ndan 2’si dün sabah, 16’sı ise dün akşam geç saatlerde Türk Hava Yolları’nın tarifeli İstanbul-Roma seferiyle Roma Fiumicino Havalimanı’na ulaştı. Filistin destekçileri, aralarında ailelerinin de bulunduğu 50’den fazla kişi, ellerinde Filistin bayrakları ve tezahüratlarla coşkuyla Fiumicino Havalimanı’nın 3 numaralı terminalinde aktivistleri karşıladı. Aileler ve destekçiler, “Özgür Filistin”, “Hepimiz antisiyonistiz”, “Nehirden denize özgür Filistin”, “İtalya hangi tarafta yer alacağını biliyor” gibi sloganlar atarak aktivistleri coşkuyla karşıladı.
Havalimanında aktivistlerin yakınlarıyla buluşması büyük sevinçle karşılandı. Aktivistlerden Luca Poggi, yaptığı açıklamada son seyahatlerinde önceki sefere göre daha fazla kötü muamele gördüklerini belirterek, “Bu sefer şiddetin arttığını gördük ve daha zor bir durumla karşı karşıya kaldık. Geçmişte aşağılanmış olabiliriz ama güçlü bir şekilde dönmüştük. Şu anda ise çok daha ağır bir durumdayız.” dedi. İsrail güçlerinin kötü muamelesine maruz kalan aktivistler olarak İtalyan hükümetinin tavrını değerlendiren Poggi, “Hükümetin başka öncelikleri olduğunu biliyoruz. Suç ortaklıklarını gizlemeye devam ediyorlar. Bizim amacımız, özellikle İtalyan ve diğer Avrupa hükümetlerinin suç ortaklığını ifşa etmek.” şeklinde konuştu. Poggi, Gazze’deki soykırım sona erene kadar mücadelelerine devam edeceklerini vurguladı.
Aktivist Martina Comparelli ise misyona katılmanın kendisi için bir onur meselesi olmadığını, yapabileceği bir görev olduğunu belirterek, “80 yıldır direnen insanlar var ve eylem yapabileceğim bir noktada kendimi bulduğumda, bunu basit bir görev olarak yapıyorum.” dedi. İsrail güçlerinin kendilerini hukuksuz bir şekilde alıkoymasıyla ilgili yaşadıklarını anlatan Comparelli, “Teknelerden insanları kaçırıp kendi gemilerine götürüyorlar, kişisel eşyalarımızı alıyorlar, bize sadece numaralı bileklik veriyorlar, bizi dövüyorlar ve orada bırakıyorlar. Ne olacağımızı bilmiyorduk. Konteynerlere girdiğimizde, önce dövülüyorduk, sonra içeri alınıyorduk.” şeklinde değerlendirmede bulundu.
Aktivist Marco Orefice ise İsrail güçlerinin kendilerini hukuksuzca alıkoyduğunu belirterek, “Yıllardır yüz binlerce Filistinliye yaptıklarını bize de yaptılar. Belki bu sefer daha açık bir şekilde görüldü çünkü canlı yayın yapabildik ve bazı insanlar şimdi şiddetin izleriyle geri dönüyorlar. Maalesef bu şiddet, Filistin halkının günlük yaşamının bir parçası.” ifadelerini kullandı. Orefice, gemide yaşadıkları kötü muameleyi anlatarak, “50 kişi tıka basa doldurulmuş bir konteynerde yaşamaya zorlandık. Isınmanın tek yolu birbirimize sıkıca sarılmaktı ve hiçbir korunaklı yer yoktu.” dedi. Orefice, İtalyan hükümetinin tarihe soykırıma ortak olan bir hükümet olarak geçeceğini dile getirdi.
Diğer yandan, ‘Kasr-i Sadabada’ teknesinden alıkonulan İtalya Temsilciler Meclisi Milletvekili Dario Carotenuto ve İtalyan gazeteci Alessandro Mantovani’nin Atina üzerinden Roma’ya ulaştığı belirtildi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]