Londra Belediye Başkanı Sadik Khan, uzun süredir talep ettiği turist vergisi düzenlemesinin hayata geçmesi halinde, başkentte yıllık yaklaşık 240 milyon sterlin gelir elde edilebileceğini öngörüyor. Londra’nın 2024 yılında 89 milyon geceleme kaydettiği belirtiliyor. Bu düzenleme ile Londra, G7 ülkeleri arasında turist vergisini uygulamaya engel koyan tek ülke konumundaki İngiltere’den ayrılacak.
İskoçya ve Galler’de uygulanan konaklama vergisi modellerinin ardından, Greater London Authority (GLA) tarafından hazırlanan çalışmada üç farklı uygulama modeli öne çıkıyor: yüzde oranıyla kesilen vergiler, tüm rezervasyonlar için sabit ücret ve konaklama türüne/starlara göre değişen modeller. New York ve Toronto yüzde üzerinden vergi alırken, Tokyo ise sabit ücret uyguluyor.
GLA’nın tahminlerine göre günlük 1 sterlinlik vergi 91 milyon sterlin, yüzde 5’lik vergi ise 240 milyon sterlin gelir sağlayabilir. Turist vergisinin ekonomiye katkı sağlayacağı ve altyapı yatırımlarını güçlendireceği belirtiliyor. Ancak İngiltere Konaklama Endüstrisi Birliği Başkanı Kate Nicholls düzenlemeye tepki göstererek, verginin hem yabancıları hem de yerli ziyaretçileri etkileyeceğini ifade etti.
Westminster, Southwark ve Brent belediyeleri gibi yerel yönetimler, turist vergisi planını destekleyerek, hizmetlerin yükünü yerel vergi mükelleflerinden alarak dengeyi sağlayabileceğini belirtiyor. Londra Belediye Başkanı’nın sözcüsü ise turist vergisinin ekonomiyi güçlendireceğini ve şehrin küresel konumunu pekiştireceğini vurguluyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]