Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ABD Başkanı Donald Trump ile Alaska’da gerçekleştirdiği zirvenin ilk sonuçlarına ilişkin değerlendirme, Rusya Başbakanı Medvedev’in Telegram hesabından yapıldı.
Medvedev, Putin’in Ukrayna’daki çatışmayı sona erdirmek için Trump’a Moskova’nın koşullarını detaylı bir şekilde anlattığını belirtti. Yaklaşık 3 saat süren görüşmenin ardından Trump’ın, Rusya’ya baskı yapmayı “en azından şimdilik” reddettiğini vurguladı. Bu yeni gelişmenin, her iki ülke arasında üst düzeyde tam teşekküllü bir görüşme mekanizmasının yeniden tesis edildiğini gösterdiğini ifade etti.
Medvedev, her iki liderin görüşmesinin, Ukrayna’da devam eden “özel askeri operasyon” sürecinde müzakerelerin mümkün olduğunu kanıtladığını dile getirdi. Ayrıca, askeri eylemlerin durdurulması için yapılacak müzakerelerde gelecekteki sonuçlara ulaşma sorumluluğunun Kiev ve Avrupa’ya yüklendiğini belirtti.
Trump ve Putin’in, Alaska’da gerçekleşen 3 saatlik görüşmesi, sakin bir atmosferde ve ültimatom olmadan gerçekleşti ve her iki liderin de askeri eylemlerin durdurulması için ortak bir sorumluluk üstlendiği vurgulandı.
Bu gelişmeler, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başlangıcını işaret ediyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]