Okyanus Derinliklerindeki Gizemli Metal Yumrular BBC’nin aktardığı habere göre, okyanus tabanının güneş ışınlarının erişemediği 5 kilometre derinliklerinde, fotosentezin mümkün olmadığı alanlarda bulunan metal yumruların deniz suyunu elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayırdığı tespit edildi. Karanlık Oksijenin Sırrı Çözülüyor Deniz tabanında bulunan metalik nodüller, “karanlık oksijen” olarak adlandırılan yeni bir oksijen üretim sürecine ışık tutuyor. Bu…
BBC’nin aktardığı habere göre, okyanus tabanının güneş ışınlarının erişemediği 5 kilometre derinliklerinde, fotosentezin mümkün olmadığı alanlarda bulunan metal yumruların deniz suyunu elektroliz yoluyla hidrojen ve oksijene ayırdığı tespit edildi.
Deniz tabanında bulunan metalik nodüller, “karanlık oksijen” olarak adlandırılan yeni bir oksijen üretim sürecine ışık tutuyor. Bu keşif, deniz suyunda çözünen metallerin zamanla birikmesiyle oluşan nodüllerin, derin denizlerdeki yaşamı destekleyen doğal piller gibi davranarak oksijen ürettiğini gösteriyor.
Metal yumruların elektrik üretme kapasitesi incelendiğinde, her bir parçanın bir kalem pilin ürettiği voltaja yakın bir elektrik üretebildiği belirlendi. Bu da, benzer süreçlerin gezegenlerde ve hatta gezegenlerin uydularında da gerçekleşebileceğini ve yaşam için uygun ortamlar oluşturabileceğini gösteriyor.
Clarion-Clipperton Bölgesi’nde bulunan metalik nodüller, lityum, kobalt ve bakır gibi önemli metaller içerdiği için derin deniz madenciliği şirketlerinin ilgisini çekiyor. Ancak bilim insanları, bu nodüllerin çıkarılmasının yeni keşfedilen oksijen üretim sürecini bozabileceğine ve deniz yaşamına zarar verebileceğine dikkat çekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.
Benzer HaberlerReklam & İşbirliği : [email protected]
Yorum Yap