Rekabet Kurumu, Beyaz Et Sektöründe İdari Para Cezası Verdi
Uzlaşma Yoluyla Sonlandırılan Soruşturma
Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ, As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ, Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ, Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (Beypiliç), CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ, Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ, Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ, Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ, Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (Keskinoğlu) ve Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (Şenpiliç) hakkında rekabete hassas bilgi değişimi yapıldığı iddiasıyla ocak ayında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Dört firmanın soruşturması uzlaşma yoluyla sonlandırıldı.
İdari Para Cezaları ve Uzlaşma Metinleri
Lezita, Beypiliç, Şenpiliç ve Keskinoğlu’nun mayıs ayında gönderdikleri uzlaşma metinlerinin kabul edildiği ve bu sebeple soruşturmanın uzlaşmayla noktalandığı ifade edildi. Uzlaşma gereği, Beypiliç’e 244,6 milyon lira, Keskinoğlu’na 108 milyon lira, Lezita’ya 277,9 milyon lira ve Şenpiliç’e 357,7 milyon lira olmak üzere toplamda 988,2 milyon lira idari para cezası uygulandı.
Sektöre Yeni Eklemeler ve Devam Eden Soruşturma
Kurulun haziranda aldığı karara göre Akpiliç Ticaret Ltd. Şti., Bakpiliç Entegre Tavukçuluk AŞ ve Bupiliç Entegre Gıda Sanayi Ticaret AŞ’nin de soruşturmaya dahil edildiği bildirildi. Ayrıca, Bolez markasıyla faaliyet gösteren Ege-Tav Ege Tarım Hayvancılık Yatırım Tic. ve San. AŞ’nin de soruşturmaya dahil edildiği ve sürecin halen devam ettiği belirtildi. Kurul, rekabetin korunması adına sektördeki faaliyetleri yakından takip etmeye devam edeceğini vurguladı.