Rus diplomat Evstigneeva, BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) “Orta Doğu’daki Durum” başlığıyla düzenlenen aylık toplantıda konuşarak, İsrail’in Suriye’nin toprak bütünlüğünü sistematik şekilde baltalamaya yönelik tutumunu üzülerek not ettiğini belirtti.
Evstigneeva, İsrail ordusunun Suriye’nin güney bölgelerinde baskınlar yaptığını, sivilleri kaçırdığını ve keyfi kontrol noktaları oluşturduğunu vurgulayarak, İsrail’in saldırgan tutumunun Suriye ekonomisini baltalamaya yönelik etkilerine dikkat çekti.
Rus diplomat, İsrail’in Kuneytra bölgesindeki tarım arazilerine yönelik gerçekleştirdiği “bilinmeyen kimyasallar püskürtme operasyonu” haberleriyle ilgili endişelerini dile getirdi ve bazı köylerde tüm bitki örtüsünün yok edildiğini, buğday ve arpa ekilerinin imha edildiğini aktardı.
Evstigneeva, Suriye liderliğinin sivilleri koruma ve tüm Suriye vatandaşlarının haklarını savunma yönündeki kararlılığını desteklediklerini ve ülkenin uzun vadeli istikrara kavuşması için geniş tabanlı bir diyalogun önemini vurguladı.
ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Yardımcısı Tammy Bruce ise Suriye’nin “egemen, birleşik ve komşularıyla barış içinde bir ülke” olmasını istediklerini belirterek, Suriye Cumhurbaşkanlığının 2026 Yılı 13. Kararnamesi’ni memnuniyetle karşıladıklarını ve Kürtlerin Suriye’nin ayrılmaz bir parçası olduğunu teyit eden önlemleri desteklediklerini ifade etti.
Bruce, ABD’nin Suriye hükümetinin terör örgütü DEAŞ karşıtı çabalarını desteklediğini ve tüm ülkelerin DEAŞ’ın yenilgisine katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
Reklam & İşbirliği : [email protected]