Çarşamba günü yayımlanan “State of Climate Action” raporuna göre, elektrik üretiminde kömürün payı azalmış olsa da genel enerji talebinin artması sonucunda toplam kömür tüketimi rekor seviyeye ulaşmıştır.
Rapora göre, sera gazı emisyonlarının azaltılması gerektiği halde hala artmaya devam etmekte ve ülkeler kendi iklim hedeflerinin gerisinde kalmaktadır. Dünya Kaynakları Enstitüsü’nden araştırmacı Clea Schumer, “Doğru yönde adımlar atıyoruz ama çok yavaşız. Üst üste beşinci raporda kömürden çıkış hedefinin rayından çıktığını görüyoruz” açıklamasında bulundu.
Paris Anlaşması’na göre küresel ısınmayı 1,5°C ile sınırlamak için 2050’ye kadar net sıfır emisyona ulaşılması gerekmektedir. Ancak, kömür kullanımındaki artış devam ederse 1,5 derece hedefinin imkânsız hale gelebileceği belirtilmektedir.
2021’de kömürden kademeli çıkış taahhüdü veren hükümetlere rağmen, bazı ülkeler kömür kullanımını artırmaktadır. Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin ülkesinin kömür üretimini kutlaması ve ABD Başkanı Donald Trump’ın kömür ve fosil yakıtlara desteğini sürdürmesi bu duruma örnek olarak gösterilmektedir.
Rapora göre güneş enerjisi, tarihin en hızlı büyüyen enerji kaynağı haline gelmiştir. Ancak, mevcut hızın iki katına çıkarılması gerektiği vurgulanmakta ve temiz enerjiye yönelik saldırıların küresel geçişi zorlaştırdığı belirtilmektedir.
Rapor, karbon yutakları olan orman, turbalık ve deniz ekosistemlerinin tahribatına dikkat çekmekte ve dünya genelinde 8 milyon hektar ormanın kalıcı olarak kaybedildiğini ortaya koymaktadır.
Dünya liderleri, gelecek ay Brezilya’da düzenlenecek Cop30 BM İklim Zirvesinde bir araya gelecek. Ancak mevcut ulusal emisyon planlarının hedeflere ulaşmada yetersiz olabileceği şimdiden belirtilmektedir.
Reklam & İşbirliği : [email protected]