Sudan’da Çatışmaların Yarattığı İnsanlık Krizi
Sudan’da Çatışmalar ve İnsan Kayıpları
Sudan’da çatışmalardan doğrudan etkilenenlerin sayısı 16 bin olarak açıklandı. Ancak sağlık sisteminin çökmesi sebebiyle gerçek ölü sayısının daha yüksek olduğu tahmin ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM) verilerine göre, Nisan 2023’ten bu yana 7 milyon 720 bin 119 kişi ülke içinde yerinden edildi. Sınırı geçip komşu ülkelere gidenlerin sayısı ise 2 milyon 196 bin 355 olarak belirlendi. Bu kişilerin yüzde 55’i 18 yaş altındaki çocuklar.
Çocukların Durumu ve Açlık Tehlikesi
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) verilerine göre, Sudan dünyanın en fazla çocuğun yerinden edildiği ülke. IOM’a göre, yerinden edilenlerin yüzde 36’sı Hartum, yüzde 20’si Güney Darfur ve yüzde 14’ü Kuzey Darfur eyaletinden. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sudan’da kadınların, çocukların ve ailelerin kaçmak zorunda kaldığını belirtiyor. Ülkede gıda güvensizliği en kötü seviyede. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü, Sudan’da her 5 kişiden 1’inin acil durum seviyesinde gıda güvensizliği yaşadığını vurguluyor.
Açlık ve İnsani Yardım İhtiyacı
İnsani yardım kuruluşu Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) Sudan Ülke Direktörü’ne göre, ülkenin neredeyse yarısı insani yardıma muhtaç durumda ve 3 milyon kişi açlığın eşiğinde. UNICEF Sudan Ülke Temsilcisi, 8,9 milyon Sudanlı çocuğun gıda güvensizliği ve hastalıklardan etkilendiğini belirtiyor. Sudan’da milyonlarca çocuğun yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldığı ve eğitim hakkından mahrum kaldığı bildiriliyor.
Çatışmanın Arka Planı
2003’te Sudan’ın batısındaki Darfur’da başlayan isyanla birlikte ülkede uzun yıllardır süren çatışmalar ve insan hakları ihlalleri yaşanıyor. Darfur’daki çatışmada sivillere yönelik suçlar işlendiği, milyonlarca insanın yerinden edildiği ve açlık ile mücadele verildiği bir süreç yaşanıyor. Ülkede 2023 Nisan’ından bu yana süren çatışmalar, insani krizin derinleşmesine neden oluyor.