Suriye’nin on yılı aşkın iç savaş ve katliam döneminden sonra girdiği geçiş süreci, ülkenin dünyaya yeniden açılması, diplomatik ilişkilerin güçlenmesi ve ekonomik alanlarda rahatlama sağlanması anlamına geliyor. Bu süreçte ABD’nin Sezar yaptırımlarında yapılan değişiklikler ve bu durumun yatırımlara etkisi önemli bir konu haline geldi.
Al Jazeera’nın yayınladığı ses kayıtlarında, eski askeri bir yetkilinin İsrail istihbaratıyla yaptığı görüşmeler ve ülkenin içinde bulunduğu duruma dair çarpıcı detaylar yer alıyor. Bu kayıtlar, yeni Suriye’nin istikrar kazanmasını engellemeyi amaçlayan bir koordinasyonun varlığını gösteriyor.
Ses kayıtlarında geçen ifadeler, dış destek beklentisinin açıkça dile getirildiğini ve sürecin belirli isimler tarafından yönlendirildiğini gösteriyor. Bu durum, sabotaj girişiminin sadece askeri bir refleks olmadığını, aynı zamanda ekonomik ve siyasi boyutları olan bir plan olduğunu gösteriyor.
Ses kayıtlarında belirtilen senaryonun sahadaki yansımaları arasında Lazkiye ve Tartus’taki protestoların silahlı çatışmalara dönüşmesi ve güvenlik güçlerinin bölgeye ek birlikler sevk etmesi yer alıyor. Bu durum, ülke genelinde istikrarsızlık algısı yaratmayı amaçlayan planın bir parçası olarak görülüyor.
Ses kayıtlarında yapılan değerlendirmelerde, İsrail’in güçlü bir Suriye istemediği ve zayıf bir Suriye’nin kendi çıkarlarına hizmet edeceği vurgulanıyor. Bu durum, İsrail’in Suriye’ye yönelik politikalarıyla örtüşmektedir. Suriye’deki iç sorunlar ve güvenlik krizleri, İsrail’e daha geniş bir hareket alanı sağlayabilirken, Esad rejimi artıkları için hayatta kalmanın anahtarı olarak görülüyor.
Genel olarak, ses kayıtlarında ortaya çıkanlar, Suriye’deki geçiş sürecindeki karmaşık ilişkileri ve uluslararası aktörlerin rolünü gözler önüne seriyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]