Tarım İlaçları Kullanımında Türkiye’nin Durumu

Zararlı Organizmalarla Mücadelede Alınan Tedbirler

Türkiye’de tarımsal üretimde verim ve kalite kayıplarını önlemek amacıyla Bakanlık tarafından zirai mücadele tedbirleri alınıyor. Gıda güvenliğini sağlamak adına tarım ilaçlarının kullanımına izin verilen ülkede, son yıllarda tarım ilaçlarının olumsuz etkilerinin azaltılması için çeşitli çalışmalar yürütüldü. Bu kapsamda kimyasal kullanıma alternatif olarak biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri destekleniyor.

Yasaklanan Aktif Maddeler ve Kalıntı Eylem Planı

AB uyum kapsamında çevre ve insan sağlığı açısından riskli bulunan 223 aktif madde yasaklandı. Üreticilere daha güvenli pestisitler kullanmaları konusunda teşvik sağlanıyor. Ayrıca kalıntı riski taşıyan ürünlerde Kalıntı Eylem Planı uygulanarak kalıntıların önlenmesi hedefleniyor.

Entegre Mücadele Projeleri ve Desteklemeler

Tarım ilaçlarının kullanımını azaltma amacıyla entegre mücadele projeleri uygulanıyor ve biyolojik mücadele yöntemlerini kullanan üreticilere destekleme ödemesi yapılıyor. Bu destekleme sayesinde alternatif mücadele yöntemleri yaygınlaşıyor ve uygulama alanı genişliyor.

Uluslararası Karşılaştırma ve Pestisit Kullanımı

2022 verilerine göre Türkiye’de hektar başına pestisit kullanımı dünya ortalamasına paralel seyrediyor. Diğer ülkelerde ise pestisit kullanımı farklılık gösteriyor. Bu kapsamda Fransa, Almanya ve Hollanda gibi ülkelerde pestisit kullanımı daha yüksek seviyelerde görülüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu