Toulouse Volkanik Kül Uyarı Merkezi (VAAC) tarafından yapılan açıklamada, Etiyopya’nın kuzeyindeki Afar bölgesinde bulunan Hayli Gubbi Yanardağı’nın faaliyete geçtiği belirtildi. Associated Press (AP) ajansına konuşan yerel yetkililer, patlamada şu ana kadar can kaybının yaşanmadığını ancak patlamanın hayvancılık açısından ekonomik etkilere neden olabileceğini ifade etti.
Yetkililer, Hayli Gubbi Yanardağı’nın daha önce hiç patlama kaydı olmadığını belirtirken, patlamanın ardından birçok köyün kül altında kaldığını ve bölge sakinlerinin geçim kaynakları konusunda endişeli olduklarını aktardılar. Smithsonian Enstitüsü Küresel Volkanizm Programı, Hayli Gubbi’de, Holosen Dönemi’nde bilinen bir patlama kaydının olmadığını açıkladı.
VAAC, yanardağın patlamasından kaynaklanan kül bulutlarının Yemen, Umman, Hindistan ve Pakistan’ın kuzey bölgelerine kadar sürüklendiğini duyurdu. Hayli Gubbi Yanardağı’nın en az 12 bin yıl sonra yeniden faaliyete geçtiği tahmin ediliyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]