Adalet Bakanlığının hazırladığı Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi, Anayasa Mahkemesinin 34 sayılı Türkiye Adalet Akademisi Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ni iptal etmesi sonucunda TBMM’de kabul edildi. Kanun teklifiyle birlikte Adalet Akademisi’nde önemli düzenlemeler gerçekleştirilecek.
Türkiye Adalet Akademisi’nin Yapısı
Kanun teklifine göre, Türkiye Adalet Akademisi, Başkanlık ve Eğitim Kurulundan oluşacak. Akademide, uzmanlık esasına göre eğitim, öğretim, araştırma ve uygulama birimleri oluşturulacak. Akademi, hakim ve savcı yardımcıları ile hakim ve savcılara yönelik eğitim planları hazırlayacak ve uygulayacak.
Eğitim ve Öğretim Faaliyetleri
Akademi, hukuk ve adalet alanında uzmanlık ve sertifika programları ile kurs, seminer, sempozyum, konferans düzenleyecek. Ayrıca, eğitim ve öğretim faaliyetleriyle ilgili strateji ve hedefleri belirleyecek, yurt içinde ve yurt dışında bulunan kurumlarla işbirliği yapacak.
Hukuk Araştırmaları Merkezi
Kanun kapsamında Hukuk Araştırmaları Merkezi kurulacak. Merkez, hakim ve savcıların uzmanlaşmalarına katkı sağlamak, araştırma ve bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla faaliyet gösterecek.
Personel Atama ve Görevlendirme
Akademiye atamalar, meslekte fiilen belirli bir süreyi tamamlamış hakim ve savcılar ile belirli niteliklere sahip diğer personel arasından yapılacak. Öğretim elemanları olarak atanacak kişilerin de belirli kriterleri karşılaması gerekecek.
Uygulama ve Denetim
Akademinin hizmet birimleri, çalışma esasları, ücretler, yönetmelikler, yatılı tesislerin kurulması ve denetim konuları da kanun kapsamında düzenlenmiştir. Akademi, adalet müfettişleri tarafından denetlenecek.
Yapılan düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye Adalet Akademisi’nin faaliyetleri daha etkin ve verimli bir şekilde yürütülecek, adalet sisteminin gelişimine katkı sağlanacak.