Türkiye’nin Yükseköğretim Uluslararasılaşma Stratejisi 2024-2028
Özvar’ın Açıklamalarıyla Belirlenen Hedefler
Türkiye’nin yükseköğretim alanında uluslararasılaşma hedeflerini açıklayan Özvar, 2024-2028 Yükseköğretim Uluslararasılaşma Strateji Belgesi üzerinde durdu. Bu belgenin odak noktası Türk yükseköğretimini bölgesel ve küresel düzeyde akademisyen, öğrenci ve idari personel hareketliliğiyle etkileşiminin artırılması üzerine şekilleniyor.
Belgenin İçeriği
Özvar’ın paylaştığı bilgilere göre, belgenin dikkat çeken bazı başlıkları şunlar: – **Bilim Vatanı Oluşturma:** Dünya genelindeki Türk bilim insanlarının envanteri çıkarılarak “Bilim Vatanı” oluşturulacak. Bu sayede Türk bilim insanlarının güç birliği oluşturulacak. – **Uluslararası Kampüslerin Açılması:** Üniversitelerin yurt dışında kampüs, fakülte ve program açmaları teşvik edilecek. Başlangıç olarak Azerbaycan ve Özbekistan’dan sonra Balkanlar, Orta Doğu, Orta Asya ve Afrika’da Türk üniversitelerinin kampüsleri açılacak. – **Uzmanlaşmış Alanlarda Mezun Kazanımı:** Özellikle yüksek teknoloji, mühendislik, tıp ve fen bilimleri gibi stratejik alanlarda uzmanlaşmış uluslararası mezunlar Türk üniversitelerine betroller ve sanayiye kazandırılacak. – **Türk Dünyası Yükseköğretim Alanı Güçlendirme:** Uluslararası saygınlığa sahip bilim insanlarının Türk üniversitelerinde çalışmaları için teşvikler genişletilecek.
Uluslararası Öğrenci Hedefi
Belge kapsamında Türkiye’nin uluslararası öğrenci sayısının artırılması hedefleniyor. Türkiye şu an dünyada en fazla uluslararası öğrenciye sahip 8. ülke konumunda bulunuyor. Bu kapsamda, uluslararası öğrencilerin ülkemizde eğitim görmelerini sağlayacak düzenlemeler ve teşvikler ön plana çıkıyor.
Değişim ve Gelişim
Belge ile yükseköğretim kurumlarında öğrenci ve öğretim elemanı değişimi teşvik edilecek, hareketliliğin çeşitliliği, sayısı ve niteliği artırılacak. Bu adımlarla Türkiye’nin yükseköğretimde uluslararası bir cazibe merkezi haline gelmesi hedefleniyor. YÖK tarafından yapılan bilgilendirmeye göre Türkiye, Avrupa’da en çok uluslararası öğrenci barındıran ülkeler arasında yer alıyor ve bu sayının daha da artması hedefleniyor.