İsviçre ve İngiltere Üniversitelerinden Yapılan Araştırmaya Göre Yoğun Egzersizin Önemi
Araştırma Sonuçlarına Göre Yüksek Yoğunluklu Egzersizin Etkisi
Yoğun Egzersizin Kalp ve Damar Sağlığı Üzerindeki Etkisi
Günlük Aktivitelerde Yoğunluğu Artırmanın Yolları
Süre mi Yoğunluk mu? Sağlıklı Yaşam İçin Hangisinin Önemli Olduğu
İsviçre’deki Basel Üniversitesi ve İngiltere’deki Leicester Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, yoğunluğun egzersiz süresinden daha etkili olabileceğini ortaya koydu. Araştırmacılar, ABD’de 7.518 yetişkinden üç yıl boyunca alınan fitness verilerini incelediler ve dört yıl boyunca da ölüm oranlarını takip ettiler.
Araştırma sonuçları, daha yüksek yoğunlukta yapılan fiziksel aktivitenin, tüm nedenlere bağlı erken ölüm riskini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerde belirgin bir azalma olduğu görüldü. Spor bilimci Fabian Schwendinger, yüksek yoğunluğun kardiyovasküler sistemi daha fazla uyardığını ve bu tür aktivitelerin damar fonksiyonlarını ve solunum sistemi zindeliğini artırdığını belirtti.
Günlük aktivitelerde yoğunluğu artırmanın yolları arasında düzenli koşuların hızını artırmak veya asansör yerine merdiven kullanmak bulunuyor. Araştırmaya göre, haftada 150 dakika tempolu yürüyüş yapmak ölüm riskini yüzde 28’e kadar azaltabiliyor.
Araştırma, egzersiz süresinden ziyade yoğunluğun sağlık için daha önemli olabileceğini gösteriyor. Çalışma, çok farklı fiziksel uygunluk seviyelerine sahip insanları kapsadığı için herkesin yoğunluğun ölüm riskini azaltabileceğinden faydalanabileceğini vurguluyor. Yoğun fiziksel aktivitenin tek seferde yapılmasının gün içine yayılmasından daha faydalı olduğu da belirtiliyor.
Sonuç olarak, herhangi bir yoğunlukta yapılan egzersizin sağlık açısından faydalı olduğu ancak aşırı zorlayıcı egzersizlerin zararlı olabileceği unutulmamalıdır. Schwendinger, insanların kendilerini tüketerek daha uzun yaşamaları gerektiğinin altını çizerek dengeli bir egzersiz programının önemine dikkat çekiyor. Araştırmanın sonuçları European Journal of Preventive Cardiology dergisinde yayımlandı.