Türkiye, 1 Ocak-10 Ağustos 2025 döneminde 68 bin 737 ton kiraz ihraç ederek 235 milyon dolar döviz geliri elde etti. Bu rakamlar, önceki yıla kıyasla ihracat miktarında 11 kat, elde edilen döviz gelirinde ise 4 kat artış anlamına geliyor.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Cengiz Balık, Türkiye’nin kiraz üretiminde dünya lideri olduğunu ve ihracatta ilk 3-4 ülke arasında yer aldığını belirtti. Balık, 2025 yılında çiçeklenme dönemindeki don olayının üretimi olumsuz etkilediğini ve bu durumun geçen yıl ihracatta düşüşe neden olduğunu, ancak bu yıl güçlü bir toparlanma yaşandığını ifade etti.
Balık, bu yıl kiraz ihracatında pazar çeşitliliğinin de önemli ölçüde arttığını vurguladı. 2025’te 34 ülkeye kiraz ihraç edilirken, bu yılki ihracat yapılan ülke sayısının 52’ye yükseldiğini kaydetti.
Ülke bazında en fazla ihracatın 74 milyon dolarla Almanya’ya yapıldığını belirten Balık, Rusya Federasyonu’na 67,5 milyon dolar, Polonya’ya 29 milyon dolar ve Irak’a 26,5 milyon dolar değerinde kiraz satıldığını bildirdi. Balık, olumsuz iklim koşulları yaşanmaması durumunda 2027 yılında kiraz ihracat gelirinin 250 milyon dolara ulaşmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]