Geleneksel içten yanmalı motorlar, %75 oranında yakıtı ısı kaybına dönüştürürken sadece %25’ini hareket enerjisine çevirebilmektedir. Ancak ACS Applied Materials & Interfaces dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, bu kayıp ısıyı elektriğe dönüştürerek verimliliği artırmayı hedefliyor. Araştırmacılar, egzoz ısısını elektriğe çevirmeyi başaran yeni nesil termoelektrik jeneratör sayesinde enerji geri kazanımı sağlıyorlar.
Yeni termoelektrik jeneratör, bismut-tellürit adı verilen bir yarı iletken malzeme kullanarak hafif, verimli ve yüksek hızda çalışan araçlara entegre edilebilecek şekilde tasarlanmıştır. Sistem, egzoz ısısını toplayan ısı değiştiriciler ve betovis ısı emici (heatsink) ile elektrik üretimini optimize ediyor. Prototip, 40 Watt güç üretmeyi başarıyor ve bu miktar bir ampulü çalıştırmak için yeterli olabiliyor.
Araştırmacılar, yaptıkları testlerde otomobil egzoz hızlarında 56 Watt, helikopter egzoz hızlarında ise 146 Watt’a kadar güç elde edilebileceğini belirtiyor. Bu değerler, mevcut egzoz sistemlerine ek soğutma gerektirmeden entegre edilebilecek düzeyde. Uzmanlar, bu teknolojinin yüksek hızlı taşıtlarda kullanılarak enerji verimliliğini artırabileceğini vurguluyorlar.
Reklam & İşbirliği : [email protected]