Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) ve Al Khair Vakfı’nın öncülüğünde İstanbul’da düzenlenen “Gazze’nin Geleceği: Uluslararası İnsani Yardım Zirvesi” sona erdi. Zirve kapsamında Gazze’deki insani kriz ve çözüm yolları detaylı bir şekilde ele alındı. İsrail’in Gazze’ye yönelik yıkıcı saldırıları, sadece masum sivilleri hedef almamakla kalmayıp, uluslararası hukukun temel prensiplerini de çiğnediği vurgulandı.
Zirvenin sonunda “Gazze Zirvesi Sonuç Bildirgesi” okundu. Bildiride, Gazze’de yaşanan insani krizin derinleştiğine dikkat çekilerek, çözüm önerileri ve acil yardım koridorları açılması gerekliliği vurgulandı. Bildirge, Gazze’deki krize yönelik çözüm ve eylem planlarını içeriyor ve şu maddeleri kapsıyor:
– Bilgi paylaşımı ve yardım koordinasyonunu sağlayacak platform oluşturulmalı.
– Uluslararası ve yerel uzmanlardan oluşan danışma komitesi kurulmalı.
– Acil insani yardım koridorları oluşturulmalı.
– Seyyar hastaneler ve acil müdahale üniteleri kurulmalı.
– Geçici eğitim merkezleri ve dijital öğrenme platformları devreye sokulmalı.
– Güvenli ve geçici barınma alanları inşa edilmeli.
– Acil gıda yardımı programları başlatılmalı.
Gazze İnsani Yardım Zirvesi, Gazze’nin yeniden inşası ve normalleşmesinin tüm insanlığın ortak sorumluluğu olduğunu vurguladı. Zirvede alınan kararlar, sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemek ve Gazze’deki acil ihtiyaçlara çözüm bulmak için uluslararası işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor. Zirvenin sonuç bildirgesi, Gazze’deki mazlumların yanında durulması ve acil eylemlerin hayata geçirilmesi gerekliliğini vurguluyor.
Zirvenin kapanış oturumunda konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, Türkiye’nin Gazze’deki mazlumların yanında olduğunu ve her türlü haksızlığa karşı duracaklarını belirtti. Zirve katılımcıları, belirlenen çözüm önerilerinin uygulanması için kararlılıkla hareket edeceklerini ve uluslararası toplumu Gazze’deki acil duruma duyarlı olmaya davet ettiler.
Bu zirve, Gazze’deki insani krizin çözümüne yönelik umut verici bir adım olarak değerlendirilirken, uluslararası toplumun bu yönde atılacak adımlara destek olması bekleniyor. Gazze’nin yeniden inşası ve mazlumların yanında durulması, insanlık için ortak bir sorumluluk olarak ön plana çıkıyor.
Reklam & İşbirliği : [email protected]