Copyright © 2024 Tüm hakları SAYFA HABER 'de saklıdır. - İzmir Haber, İzmir Son dakika Haberleri

Sayfa Haber – İzmir Son dakika Haberleri

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Teknoloji
  4. »
  5. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda İnsan Karaciğer Dokularının Kendi Kendine Birleşmesi Test Ediliyor

Uluslararası Uzay İstasyonu’nda İnsan Karaciğer Dokularının Kendi Kendine Birleşmesi Test Ediliyor

haberci haberci -

Uzayda Doku Mühendisliği Çözümleri Geliştiriliyor

Yeni bir araştırmada, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yapılan deneylerde insan karaciğer dokularının kendi kendine birleşmesi test ediliyor. Bu deneylerin temel amacı, gelecekte tıbbi bağlamlarda kullanılabilecek **doku mühendisliği çözümleri** geliştirmektir.

Mikro Yerçekimi Sorunlara Çözüm Olabilir

Bilim insanları, Uluslararası Uzay İstasyonu’nun bulunduğu alçak Dünya yörüngesindeki **mikro yerçekimi koşullarının**, Dünya’da karşılaşılan doku mühendisliği sorunlarını çözebileceğine inanıyor. Yeni araştırma, bu teoriyi desteklerken, dokuların Dünya’ya geri getirilmesi ve büyüme sürecinin devam ettirilmesi üzerine çalışıyor.

Mikro Yerçekimi Koşullarında Geliştirilen Karaciğer Dokuları

Araştırmanın başındaki isim Dr. Tammy T. Chang, mikro yerçekimi koşullarının Dünya’da yetiştirilenlere kıyasla daha iyi farklılaşma ve işlevselliğe sahip **karaciğer dokularının geliştirilmesine olanak sağladığını** vurguluyor. Bu bulgular, **karaciğer nakillerine alternatif** veya destekleyici bir çözüm olarak karaciğer dokusu implantlarının üretimi açısından kritik bir adım olarak görülüyor.

Uzayda Yetiştirilen Dokuların Dünya’da Kullanımı

Eğer uzayda başarılı bir şekilde yetiştirilebilen bu dokular Dünya’da kullanılacaksa, **güvenli bir şekilde** korunmaları gerekecek. Araştırmacılar, dokuları zarar görmeden donma noktasının altına indiren **izokorik aşırı soğutma** adlı bir tekniği test etmeyi planlıyor. Bu yöntem başarılı olursa, dokuların çok daha uzun süre dayanabileceği öngörülüyor. Bilim insanları, bu teknik sayesinde **organ nakli alanında devrim** yaratabileceğini umuyor.

Dr. Chang, “Amacımız, Dünya’ya geri getirilebilecek işlevsel dokuları korumak ve bunları **hastalık modelleme, ilaç testi ve tedavi amaçlı implantasyon** gibi biyomedikal uygulamalarda kullanmak” diyor.

İlgili Yazılar