El Halil’deki İbrahim Camii’nde İsrail İhlalleri Devam Ediyor
Harem-i İbrahim Camii Vakfı Müdürü Mutez Ebu Suneyne, El Halil’deki İbrahim Camii’nde yaşanan son ihlallere ilişkin bilgi verdi. Ebu Suneyne, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde bulunan camide, son 10 gündür işgalcilerin cami avlusundaki çatı onarım çalışmaları bahanesiyle müezzinin ezan okumasını engellediğini belirtti.
İşgalci İsrail’e ait iş makineleri ve çalışma ekiplerinin cami içinde faaliyet yürüttüğünü aktaran Ebu Suneyne, İsrail’in Mescid-i İbrahim’in çatısına demir sütunlar ve çubuklar getirerek montaj çalışmalarına başladığını ifade etti. Bu faaliyetlerin, İsrail’in El Halil Belediyesinin Mescid-i İbrahim ve eski kenti kapsayan yetkilerini gasp etme kararının bir parçası olduğuna dikkat çeken Ebu Suneyne, İsrail’in camiyi Yahudileştirmeye, kontrolünü dayatmaya ve tarihi kimliğini değiştirmeye çalıştığını vurguladı.
Mutez Ebu Suneyne, artan saldırılar ve ihlallerin devam etmesi durumunda İsrail’in Harem-i İbrahim Camii’ni bir sinagoga dönüştürmeye çalışacağı uyarısında bulundu. İsrail’in, 1994 yılında yaşanan katliamın ardından camiiyi yüzde 63’ü Yahudilere, yüzde 37’si Müslümanlara ait şekilde fiilen böldüğünü hatırlatan Ebu Suneyne, İsrail’in aldığı son kararların Mescid-i İbrahim’in tarihi ve hukuki statüsüne yönelik bir saldırı olduğunu belirtti.
1997 tarihli El Halil Protokolü uyarınca Harem-i İbrahim Camii’nin teknik ve hizmet alanlarındaki yönetiminin El Halil Belediyesi, Filistin Vakıflar ve Din İşleri Bakanlığı ile El Halil İmar Komitesi tarafından yürütüldüğünü ancak İsrail’in bu yetkileri El Halil Belediyesinden alarak farklı bir yapıya devrettiği biliniyor.
Son olarak İsrail’in El Halil kentinin idari ve güvenlik yapısına ilişkin aldığı kararları duyuran Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, İsrail’in attığı adımların tarihi bir düzeltme olduğunu savunmuştu. Ancak Filistin yönetimi ve cami yetkilileri, bu adımlara sert bir şekilde karşı çıkarak Mescid-i İbrahim’in tarihi ve dini kimliğine zarar verildiğini dile getirmişlerdi.
Reklam & İşbirliği : [email protected]